Theory U – het innerlijk als instrument voor transformatie - Karel Steijger en Petra Bijl

Onderdeel van het Spiegelweekend Vrijdag 19 tm zondag 21 september 2014 - Frandeux, Belgïe

Het schilderij van een kunstenaar is het resultaat van zijn creatieve werk. Daarbij vormen het schilderdoek, zijn materialen en schildertechniek elementen in het proces. Maar wat gaat vooraf aan het proces en het resultaat? Dat is de schilder zelf, en dan met name de creatieve bron van de schilder. Deze creatieve bron is ook de essentie van Theory U als verandermethodiek. Tijdens deze workshop richten we ons vooral op wie we zelf zijn in het begeleiden van een verandering. Daarvoor maken we gebruik van Theory U.

Theory U is een ervaringsgerichte methodiek voor het begeleiden van een transformatie. De transformatie vindt plaats door een intentionele innerlijke afstemming van de begeleiders op zichzelf om zo het proces te dienen. De begeleiders zijn daarmee zelf het instrument van verandering en creatie.

Maar wie ben ik? Op deze vraag zijn vele antwoorden te geven. Tijdens deze dag maken we contact met een diepere laag in onszelf: onze innerlijke stilte of innerlijke creatieve bron. Om vanuit deze innerlijke creatieve bron te kunnen werken worden drie innerlijke instrumenten gestemd: de geest, het hart en de wil. Allereerst wordt de geest geopend waarbij oordelen worden uitgesteld zodat verwondering kan ontstaan. Ten tweede wordt afgestemd op het openen van het eigen hart zodat met het hart kan worden waargenomen. Voor de derde innerlijke afstemming wordt de innerlijke wil losgelaten om een bepaald gewenst doel in de uiterlijke wereld te willen realiseren. Met het loslaten van de wil kan een nieuwe en onverwachte uiterlijke realiteit worden toegelaten. Na deze afstemming van innerlijke instrumenten stemmen we het innerlijk bron en de omgeving op elkaar af en kunnen we creëren vanuit een staat van Presence. In Presence kunnen nieuwe creatieve verbindingen in een co-creërend samenzijn gelegd worden die vorm geven aan de verandering. Of kan op de toekomst worden afgestemd: welke nieuwe realiteit dient zich aan en is klaar voor manifestatie?

Workshop begeleiders: Karel Steijger (Humanlifecoaching) en Petra Bijl (Essential Transformation)