Zaterdag 9 juni 2012: Werken met de 8 ELEMENTEN – Bettie Spijksma

Vrijwel iedereen is bekend met het Griekse concept van de 4 elementen, vuur, water, aarde en lucht. De 8 elementen, ook wel 8 oerkrachten genoemd, komen uit een eeuwenoud Chinees concept en worden gezien als 8 polariteiten die staan voor organische groei en verandering. Het betreft hemel, aarde, vuur, water, donder, wind, berg en meer.

Elk element wordt gekenmerkt door specifieke eigenschappen, ofwel ‘natuurlijke krachten’ die wanneer ze in de juiste maat worden ingezet autonomie en veerkracht versterken. Bovendien bieden ze een fris antwoord op stagnatie, zowel op persoonlijk vlak als in grotere gehelen.

We beginnen met een korte inleiding over de Chinese basisfilosofie. Daarna gaan we op verschillende manieren onderzoek doen naar de betekenis, de kracht en de schaduwkant van deze elementen en hoe deze zich manifesteren in jou en in je gedrag. Vervolgens zal ook de groep deel van het onderzoek zijn, waarin iedere deelnemer een eigen bijdrage zal leveren. Kortom, hier en daar zal je worden uitgedaagd een grens te verleggen.

Deze workshop wordt gegeven door Bettie Spijksma. Haar ervaring met deze 8 elementen is dat de innerlijke vertaalslag snel wordt gelegd en dat het werk ‘aanraakt’. Misschien wel omdat de elementen zo direct gekoppeld zijn aan de natuur en deze zo direct tot ons innerlijk spreekt.

Het wordt een dag waarin je wordt uitgenodigd eigen grenzen te verleggen en je te laten raken door de krachtige schoonheid en werking van een eeuwenoud concept.